30 October 2008

Bagaimana memasukkan gambar ke dalam Photoshop

Bagi mereka yang baru dengan photoshop tetapi biasa menggunakan komputer, mungkin akan menemukan jalan keluar akhirnya. Tetapi bagi mereka yang sebaliknya, tentu terpinga-pinga. Di sini saya akan cuba menerangkan bagaimana untuk memasukkan gambar untuk diedit atau diubah suai ke dalam photoshop. Tetapi sebelum itu ingin saya ingatkan hanya format tertentu yang boleh dimasukkan ke dalam photoshop iaitu:
1. JPEG (jpg, jpeg, jpe)
2. PNG
3. BMP (bmp, rle, dib)
4. GIF
5. TIFF (tiff,tif)
6. Pixar (pxr)
7. Photoshop PDF (pdf, pdp)
8. Targa (tga, vda, icb, vst)
9. Photoshop (psd), dan lain-lain. (format-format di atas adalah selalu digunakan, sebenarnya banyak lagi format-format gambar)

Ok selepas kita buka perisian Photoshop, sila pergi ke file dan klik, kemudian pergi ke open dan klik (lihat gambar di bawah)


Apabila anda klik open tadi, maka akan keluar kotak window untuk mencari file. (lihat gambar di bawah)


Setelah selesai mencari gambar yang hendak diedit, klik butang open yang berada dibelah kanan bawah. Dan gambar yang dipilih itu akan muncul. (lihat gambar di bawah)


Lihat, mudahkan? Ok, sebagai tambahan, tunjukkan bagaimana untuk menaip ke dalam gambar yang hendak diedit. Caranya ialah pergi tools dan klik ke icon berbentuk T. (lihat gambar di bawah)


Dan sekarang bawa mouse ke gambar dan pilih tempat yang hendak ditaip samaada di bawah atau di atas dan kemudian klik. Sekepas itu akan muncul kotak garis putus-putus menunjukkan untuk ditaip. Disitu anda boleh taip. Apabila sudah selesai menaip, pastikan anda pergi ke papan tools dan klik ke icon yang berbentuk anak panah. (lihat gambar di bawah)


Ok untuk siapkan gambar yang telah diedit, pergi ke file dan klik, kemudian klik save. Selepas anda klik save, akan muncul kota window untuk anda mencari lokasi untuk letakkan hasil kerja anda yang sudah siap.(lihat gambar dibawah)sebelum klik butang save, pastikan format yang hendak disave dahulu, seperti gambar diatas saya akan pilih format jpeg kerana iformat ini mudah digunakan. Dan klik save!

Sekarang sudah siap. Langkah seterusnya untuk menggunakan photoshop, saya akan terbitkan kemudian. Selamat mencuba!

Sumber : http://kedaigambarku.co.cc

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...