30 October 2008

Tips - Pencahayaan

Pencahayaan yang mencukupi memberikan warna-warna menarik
Pencahayaan memainkan peranan yang amat penting dalam fotografi. Tanpa pencahayaan yang cukup, gambar yang terhasil akan menjadi gelap dan terdapat grain, iaitu bintik-bintik hitam seperti pasir yang pastinya akan merosakkan gambar biar bagaimana cantik pun komposisi dan kedudukan subjek.

Jika anda membuat penggambaran di luar (outdoor), sumber pencahayaan utama adalah matahari. Oleh itu setiap kali hendak menghalakan kamera kepada subjek, PASTIKAN KEDUDUKAN MATAHARI ADALAH DI BELAKANG JURUGAMBAR, bukannya dibelakang subjek. Ini akan menyebabkan muka subjek anda termasuk latarbelakang akan menjadi terang akibat suluhan matahari. Masa yang paling sesuai ialah pada sebelah pagi atau petang, bilamana kekuatan cahaya tidak terlalu keras, dan tonasi dan bayang yang terhasil menjadikan gambar lebih menarik.

ELAKKAN penggambaran diwaktu tengahari (kecuali terpaksa), kerana matahari akan berkedudukan tepat di atas kepala kita. Di samping kekuatan cahaya yang sangat keras, ia akan menghasilkan bayang yang buruk terutama di bahagian muka kita. Walaubagaimana pun, ada cara untuk meminimumkan kekerasan bayang itu. Caranya… akan saya terangkan di lain masa.

Sumber :
http://myfotografi2u.wordpress.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...